torsdag 30 oktober 2008
Lovsjuka och tecknat
onsdag 29 oktober 2008
Kulturtanteri
När vi var på väg ut från Hörsalen, uppe i varv och glada, kom jag in på min egen mor. Undra vad hon i ärlighetens namn skulle säga om en kvinna som bara vägrar stå till perfekt förfogande på äktenskapsmarknaden, så här 100 år efter systrarna Woolf? Min kvasiallvarliga slutsats blev att hon nog hade passat ganska bra in i det viktorianska möblemanget.
tisdag 28 oktober 2008
Jag lät den rätte komma in
Regissör Alfredsson jobbade med tystnad. Kanske i Bergmans spår. Det tillät den som redan läst boken att fritt associera. Jag kunde plocka fram vad respektive person tänkt i just det ögonblicket som skildrades. Trots detta så kunde den som inte läst boken utan några som helst problem hänga med och uppskatta det som sågs, upplevdes och kändes. För kändes gjorde det! Trots att Ajvide Lindqvist, som själv även skrivit manuset, utlämnat en del personer och händelser. Tystnaden och det implicita blev kanske till och med räddning i detta. För ack vad jag kände med Oskar! Rädd blev jag med...för jag lät filmen komma in. Fast det är ju som bekant inte så svårt att skrämma mig.
onsdag 15 oktober 2008
Laleh får tala åt mig...
Här i kylan på vårt torg står ungdomar med flera
Vi har ingenstans att bo
Finns det plats på slottet?
För ett rum kan vi tänkas
Representera folket
Kan polarn' Jonny följa med
Han kunde ej betala hyran
För här i stan kanske ni vet
Är hyrorna för dyra
Kan ni komma och ta han
Det vore finemang
Han sitter där på torget
Var är er häst och vagn
Jag gör en bostadsansökan
Gör en bostads ansökan
Kära drottning och vår kung
Det här är kärlek inget hat
Det är bara det att jag är jävligt desperat
Efter bostad
måndag 13 oktober 2008
Väntan
lördag 11 oktober 2008
Bob och kärleken
Detta är en alldeles underbar frågeställning i sig. När vi läser så är jag övertygad om att vi självreflekterar och hittar nya sidor av oss själva.När det gäller att förstå kärleken i oss så behöver vi kanske inte sträva efter att hitta den "smäktande, trånande kärleken" som Denise Rudberg uttrycker det. jag vet att jag må vara en aningens pessimistisk, jag är övertygad om att den inte existerar. Den är en konstruktion som i mångt och mycket sätter press på att får prinsessdrömmen (eller prinsdrömmen) uppfylld. Klart man ska älska men var är realismen? Förvisso inte alltid lika rolig att läsa om men det handlar allt som ofta om identifikation. Där står jag fast!
Jag ställer mig hellre till lag Hansson och frågar - Hur fan gör man? Peter Kihlgård, som blir intervjuad av Hansson, menar att boken kan göra oss bättre att älska. Samt det bästa av allt - litteraturen flyttar horisonter och gör oss lite vidsyntare, även gällande kärlek. Det går inte att säga det bättre!
fredag 10 oktober 2008
Franskt
torsdag 9 oktober 2008
Kärlek till tv
Jag älskar tv-programmet Babel! Det gör allt så legitimt att krypa upp i soffan och bara njuta av allt det som är så kulturpretto att tiden på något sätt stannar upp. Om och om igen få man höra om böcker jag aldrig kommer att läsa, författare som bara Horace har hört talas om. Det finns i det programmet, hur som, tips och reportage om de där guldkornen som jag skriver ner i min svarta lilla bok över böcker som ska avnjutas och konsumeras av mig.
Dessutom så är Babel lätt samhällskritiska på ett så subtilt sätt att jag blir alldeles varm i hjärtat. Min absoluta favorit en återkommande del i programmet där de kritiserar regeringens kultur-jobb-politik genom att ge författare provanställningar på olika platser. i höstens program två placerar de en författare som lokförare, på tåget som aldrig kommer att stanna förrän du blir ett barn. Att jag dessutom tycker om Björn Ranelid och hur han använder språket, gör det hela ack så mycket roligare.